Olen järjestänyt työpaja-mallisia koulutuksia, joissa olen opettanut toimittajille ja markkinoinnin ammattilaisille GPT:n tehokäyttöä. Näissä koulutuksissa olemme käsitelleet monia aiheita, kuten mihin GPT:tä kannattaa käyttää, miten siltä saadaan parhaat mahdolliset vastaukset, miten sen vastauksia voi jalostaa ja miten sillä voisi tehdä vastuullista tiedonhakua ja tiedonhaun suunnittelua. Koulutukset ovat paljastaneet kuinka ihmiset käyttävät GPT:tä. Suurin osa työpajoihin osallistuvista on kokeillut tekoälyä jo aiemminkin, mutta törmänneet kolmeen yleiseen ongelmaan. Näiden ymmärtämisen voi sanoa olevan tärkeimmät oppitunnit GPT:n käytössä.
Vanhoista tavoista irtautuminen: Yksi suurimmista haasteista, on ihmisten vaikeus päästä irti vanhoista tavoistaan, erityisesti Google-tyyppisestä tiedonhausta. Monet antavat GPT:lle samantyyppisiä lyhyitä ja ytimekkäitä muutaman avainsanan kehotteita, joita käyttävät myös hakukoneiden kanssa. GPT:n vahvuus piilee kuitenkin laajojen kehotteiden käytössä. Sille voi ihan hyvin antaa useamman tuhannen merkin kehotteen, jonka pohjalta voi odottaa jo varsin laajaa ja vivahteikasta vastausta.
Palautteen antaminen: GPT:n kanssa keskustelussa on olennaista antaa palautetta ja ohjata vastausten kehittämistä eteenpäin. Kuitenkin monet kokevat tämän oudoksi tai hankalaksi tavaksi. Googlatessa vastauksia ei jalosteta, vaan tehdään uusi haku ja toivotaan parempia tuloksia. ChatGPT:n idea on kuitenkin ihan nimensäkin mukaisesti vuorovaikutteisessa keskustelussa.
Faktojen tarkistaminen: GPT:n antamat tiedot eivät ole luotettavia, ja siksi on tärkeää olla kriittinen ja tarkistaa faktat ennen niiden käyttämistä missään. Tämäkin eroaa googlaamisesta, sillä Googlea on käytetty nimenomaan faktojen haussa. GPT:llä on kuitenkin omat vahvuutensa tiedon haussakin, mutta ne ovat tiedonhaun suunnittelussa. Kehotteessa tai linkillä annetusta lähteestä se osaa tehdä luotettavaa tiedonhakua.
Usein kuulee ChatGPT:tä moitittavan siitä, että sen koulutusdata loppuu vuoteen 2021, eikä se tiedä mitään tuoreemmista tapahtumista. GPT:n ei ole kuitenkaan tarkoitus olla hakukone vaan tekstiä tuottava kielimalli. Suomen tai englannin kieli ei ole juurikaan kehittynyt vuoden 2021 jälkeen, joten kielimalli on erittäin ajankohtainen koulutusdatan iästä huolimatta. GPT:lle voi hyvin antaa vaikka useamman uutisartikkelin tai Wikipedia-sivun tietopohjaksi, ja pyytää sen jälkeen tekstiä tuoreemmista tapahtumista.
ChatGPT ei ole Google, eikä sen ole tarkoitus korvata Googlea. Se on ennemminkin yli-innokas, mutta pikkuisen hömelö avustaja. Sille pitää kertoa hyvin tarkasti mitä haluaa, eikä se siltikään osu yleensä kerralla oikeaan. Se haluaa antaa vastauksia, vaikka ei niiden aiheesta mitään tietäisikään. Sitä kannattaa käyttää ideoiden pallotteluun, uusien ideoiden hautomiseen ja sparrailuun, mutta ei sitä kannata päästää tekemään mitään omin päin.
コメント